کد خبر: ۷۱۸۹
تاریخ انتشار: ۱۳ مرداد ۱۳۹۴ - ۲۰:۵۷
نشست شورای راهبردی روابط خارجی؛
وزیر امور خارجه کشورمان می‌گوید: "اگر می‌گویند اثر بازگشت تحریم‌های آنها یک شبه است که نیست و به سال‌ها زمان نیاز دارد، اثر بازگشت ما می‌تواند زودتر باشد، زیرا اگر نقض عهد کنند کار ما با پیچ و مهره‌هاست

ظریف:هیچ کس در دنیا نگفته ایران در این مذاکرات باخته است

به گزارش خبرنگار آرانیوز(حوزه بین الملل)

 محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه که همراه با سیدعباس عراقچی و مجید تخت روانچی، معاونانش در نشست شورای راهبردی روابط خارجی شرکت کرده بود، به تبیین نکات فنی و سیاسی پرداخت که عامل رسیدن به سند برجام شده است.

وی گفت : آنچه در 12 سال گذشته در خصوص پرونده هسته ای کشورمان آغاز شد ،  صفحه ای سفید نبود.

ظریف افزود : ما بر اساس تصوری غنی سازی 1.2 درصد با هدف تأمین کالاهای الکترونیکی را انجام می دادیم و می پنداشتیم که از نظر حقوقی نیازی به انعکاس آن به آژانس انرژی اتمی نیست.

وی همچنین به سخنان دیشب رئیس جمهور درباره پیداشدن آلودگی سطح  بالا اشاره کرد و گفت : بعدها متوجه شدیم که باید غنی سازی یک و دو دهم درصد را باید به آژانس گزارش می دادیم.

ظریف با بیان اینکه ما بر اساس وجود صفحه سفید ، مذاکره و بده بستان نکردیم و گروه مسئول مذاکرات موظف بودند واقعیات را به گونه ای مدیریت کنند که بر اساس شرایط آن زمان کمترین آسیب به این کشور برسد گفت : حفظ عزت و پاسداری از دانش از ابتدا در دستور کار بوده است.

وزیر امور خارجه کشورمان گفت:‌ برداشت بازیگران و واقعیات صحنه از آنچه مخل امنیت کشور محسوب می شود متفاوت است.

ظریف افزود: فارغ از برخی تهدیدها و اقدام نظامی که وجود ندارد این موضوع قابل بررسی است اما با پیش زمینه های گوناگونی که پرونده هسته ای کشورمان داشته و دارد باید این مسئله مدیریت شود چرا که شرایط معمولی نداشت .

نمی توانستند بگویند برنامه هسته ای ایران تهدید صلح بین المللی است

وزیر امور خارجه گفت: در 22 ماه گذشته که این دولت مسئولیت کار را بر عهده داشت، وظیفه ما این بود که از موضوعی که بغلط و با غرض و با قلب واقعیات و با سوء استفاده از ابزار حقوقی و ساز و کارهای بین المللی، تبدیل شده بود به موضوعی که بر اساس نص صریح قطعنامه‌ها، تهدید صلح و امنیت بین المللی بود خارج شویم.

محمد جواد ظریف در شورای راهبردی روابط خارجی افزود: چون نمی توانستند بگویند برنامه هسته ای ما تهدید صلح و امنیت بین المللی است، اعلام می کردند ما نگرانیم از ابعاد اشاعه ای هسته ای ایران و با عنایت به اینکه صلح و امنیت بین المللی جزو مسئولیت های اولیه شورای امنیت است این گونه در یک پاراگراف بازی کردند که برنامه هسته ای ایران را به صلح و امنیت بین المللی ربط بدهند.

وی گفت: حتی نمی توانستند بگویند برنامه هسته ای ایران تهدید صلح و امنیت بین المللی است، در پاراگراف قطعنامه ها بازی کردند تا برنامه هسته ای ایران را به صلح و امنیت بین المللی ربط دهند.

وزیر امورخارجه افزود: آنها اعلام کردند ما نگرانیم از ابعاد اشاعه برنامه هسته ای ایران با عنایت به اینکه صلح و امنیت بین المللی جزو مسئولیت های اولیه شورای امنیت است.

آقای ظریف با اشاره به ماده 40 قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل علیه ایران گفت: در این ماده آمده است: ما ایران را مجبور می کنیم تا برنامه غنی سازی اش را تعلیق کند.

وی افزود: این قطعنامه ها هیچ یک از کشورها را مجبور نمی کند که از گزینه نظامی استفاده کنند.

وزیر امورخارجه گفت: در بند 9 قطعنامه 1926 در مورد توان موشکی ایران می گوید باید از هر اقدامی استفاده کنیم که مانع دسترسی ایران به توانمندی موشکی شود.

آقای ظریف افزود: با این روند یک فضای امنیتی درباره ایران ایجاد شد یعنی ایران به عنوان تهدیدی علیه صلح و امنیت بین المللی با این شکل و شمایل مطرح شده بود و نیاز بود این تهدید از بین برود.

وزیر امورخارجه یادآور شد: در این شرایط با این سوابق، وضعیت جدیدی باید ایجاد می شد.

وی درباره هدف این وضعیت جدید گفت: یکی از اهداف این بود که باید این شرایط را به شکلی تمام می کردیم ، دوم اینکه باید عزت کشور را حفظ می کردیم یعنی تمام شدن به هر شرایطی نمی توانست باشد و سوم اینکه باید هم از دانش کشور حراست می کردیم و هم تهدیداتی را که علیه این مردم ایجاد شده بود  متوقف می کردیم.

وزیر امور خارجه افزود: به خاطر اینکه خود قطعنامه های سازمان ملل شاید آنچنان تهدیداتی ایجاد نکرده بود بلکه یک مقبولیت بین المللی ایجاد شد و مقبولیت این است که دنیا بپذیرد که این کار، کار معقولی است.

نگرانی تندروها و رژیم صهیونیستی از این است که فضای علیه ایران شکسته شده است

وزیر امور خارجه مقبولیت را پذیرفتن کار در دنیا دانست و گفت:‌ مقبولیت مبنایی ایجاد کرده بود که بر آن اساس تحریم های امریکا و غرب را دربرگرفته بود و راه در رویی  برای ‌آنها ایجاد می کرد.

ظریف افزود: فضایی ایجاد شده بود که امریکا دولت‌هایی را که  طرف  قراردادهای تجاری با ایران بودند منع کرده بود و لذا دولت‌هایی که شرکت‌هایی از آنها طرف قرارداد با ایران بودند به امریکا اعتراض کردند که در صورت ادامه اذیت‌ها به مرجع جهانی سازمان جهانی تجارت اعتراض خواهند کرد و لذا امریکایی‌ها مجبور به صدور مجوز کلی در تمام موارد شدند که نمونه آنها برنامه های نفت و گاز ما با شرکت های اروپایی بود که مجوز گرفتند.

وی گفت: بعد از قطعنامه ها، امریکا تحریم هایی به مراتب ریزتر را بر شورای امنیت سوار کرد و برای مثال گفت که کسی نمی تواند به ایران بنزین بفروشد و این به خاطر همان مبنای مقبولیتی بود.

ظریف به ایجاد مبنای دیگری در این باره اشاره کرد و افزود : مفهومی پیدا شد تحت این عنوان که کار با ایران هزینه حیثیتی دارد چنانکه ‌آقای کوهن معاون خزانه داری امریکا  به کشورهای دیگر می‌گفت که کار با ایران هزینه دارد و این از مجموعه قطعنامه ها ناشی شده بود.

وی تصریح کرد: اینکه شما در قطعنامه ها کلمه به کلمه دقت می کنید کار خوبی است من نیز شش سالی که کاری جز حرف زدن در کلاس نداشتم در این زمینه یعنی معنی کلمات دقیق می شدم و این کار را می کردم.

وزیر امور خارجه فضای  ایجاد شده را مهم‌تر از کلمات عنوان کرد و گفت :  معتقدم آن چیزی که مورد نگرانی تندروهای امریکایی و رژیم صهیونیستی و کشورهای منطقه است، این است که این فضا شکسته شده است.

هیچ کس در دنیا نگفته ایران در این مذاکرات باخته است

وزیر امور خارجه گفت: هیچ کس در دنیا نگفته ایران در این مذاکرات باخته است.

محمد جواد ظریف در ادامه سخنان خود در شورای راهبردی روابط خارجی افزود: هر کس درباره این توافق تحلیلی کرده و هر چیزی می نویسد با اهداف سیاسی، یکی می گوید ایران امریکا را بر خاک مالید ، بیخود می گویند و تحلیل دیگری برعکس آن در خصوص ایران است.

وی گفت: این توافق، توافق متوازنی است که ایراد هم به آن وارد است اما اهداف کلی ، اصول و خط قرمزها  در آن رعایت شده است.

ظریف با اشاره به اینکه ما یک قطعنامه و یک ضمیمه قطعنامه در شورای امنیت داریم و برجام هم توافقی است بین ما و طرف مقابل افزود: در تاریخ سازمان ملل متحد سابقه ندارد که در باره قطعنامه ای با  کشور هدفش مذاکره شود یا اینکه قطعنامه ای در خارج از نیویورک مقر سازمان ملل متحد مورد توافق قرار گیرد و بعد متن آن در مقر ملل متحد تغییر نکند.

وزیر امورخارجه افزود: این قطعنامه ای است که حتی کلمه ای از آن بعد از توافق در خارج از ملل متحد ، در مقر سازمان ملل تغییر نکرد و به طور کامل همان به تصویب رسید.

ظریف گفت: حتی به طور مثال قطعنامه 1737 بین اعضای دائم ملل متحد وقتی از خارج به داخل مقر برای تصویب نهایی آمد با پیشنهاد ژاپن تشکیل کمیته تحقیق به آن اضافه شد.

وی تاکید کرد: قطعنامه برجام نخستین قطعنامه ای است که بدون بالا و پایین کردن کلمه ای به طور کامل تصویب شد.

ظریف افزود: از جهت دیگر صرف اینکه با ایران که کشور هدف قطعنامه بوده مذاکره می شود این نیز برای اولین بار است بطوریکه ایران به عنوان یکی از اعضای سازمان ملل متحد مورد مشورت بود.

وی در ادامه با اشاره به اینکه در یک توافق دو طرف باید احساس دستاورد داشته باشند گفت: این طبیعی است که امریکا و طرف مقابل می گویند در برجام به جایی رسیدند و زمان دستیابی ایران را به بمب یک سال به تاخیر انداخته اند.

وزیر امورخارجه در خصوص بکاربردن کلمات مختلف در متن برجام گفت: برخی در جاهایی می گویند اگر به جای این کلمه، کلمه دیگری بود بهتر بود اما این طور است که طرفین بالاخره باید از جایی شروع کنند و ممکن است کلمات مختلفی از طرفین پیشنهاد شود.

وی افزود: این طور نیست که یک کلمه ای نازل شده باشد و کلماتی بوده که یا ما یا طرف مقابل آنها را نپذیرفتند.

وزیر امورخارجه گفت: برخی نکات مورد نظر ما و یا نظر طرف مقابل بوده و تلاش برای نزدیک کردن دو طرف با جایگزین کردن کلمات بوده و توافق این گونه شکل می گیرد.

ظریف افزود: در توافق باید تلاش شود که طرف مقابل هم دستاوردی داشته باشد.

وی در ادامه درباره نحوه اجرای برجام توسط امریکا و دیگر کشورها گفت: فضای سابق در خصوص ایران در هم شکسته است و آنها ناگزیرند توافق را اجرا کنند چرا که فضای قبلی بازگشت پذیر نیست.

وزیر امورخارجه درباره احتمال بازگشت پذیری تحریم ها نیز گفت: اعمال این تحریم ها ده سال طول کشیده تا جا افتاده است.

وی افزود: به طور مثال تحریم های نفتی علیه ایران در شروع ، یک فرصت شش ماهه برای اجرای آن در نظر گرفته شد.

ظریف گفت: پس با شرایط ایجاد شده بعد از برجام بازگشت این تحریم ها بیش از ده سال طول خواهد کشید.

وی با اشاره به سخنان آقای خرازی در خصوص داشتن آینده نگری گفت: ما با سابقه شش قطعنامه ، تعداد زیادی تحریم و تحریم های جدیدی که در دولت جدید در کنگره آمریکا علیه ایران تصویب شد مواجه بودیم و کنگره برای جلوگیری از عدم اجرای قطعنامه ها ، مصوبه ای خلاف قانون اساسی امریکا مصوب کرد.

وزیر امور خارجه کشورمان افزود: نتانیاهو در هر سفری به امریکا با تحریم جدیدی علیه ایران بر می گشت و کسی هم به اینکه این مصوبه ها خلاف قانون اساسی امریکاست کاری نداشت.

نظرشما
پربازدیدها
آخرین اخبار