کد خبر: ۵۲۸۴۰
تاریخ انتشار: ۰۶ خرداد ۱۳۹۹ - ۱۱:۲۶
بعد از گذشت حدود سه ماه از تعطیلی مراکز گردشگری خراسان‌جنوبی هنوز تدبیر لازم برای کاهش آسیب‌های اقتصادی این مراکز اندیشده نشده و بسیاری از آنان در آستانه ورشکستگی هستند.

آرانیوز-بیرجند-خیلی‌ها برای رونق کسب و کارشان در نوروز و بهار ۹۹ برنامه‌های زیادی در نظر گرفته بودند. عده‌ای اقامتگاه بوم‌گردی تازه احداث شده خود را پر از مهمانانی می‌دیدند که از نقاط مختلف کشور وارد شهر و استان آنان شده‌اند.

برخی برای فروش دست ساخته‌های خود در بازارهای موقت بهاری برنامه‌ریزی کرده بودند و عده‌ای نیز در طراحی هتل و مهمانسرای خود تغییراتی دادند تا باب میل مهمانان بهاری شود. اما شیوع یک ویروس ناخوانده تمام این برنامه‌ریزی‌ها را به هم زد.

بسیاری از مشاغل تحت تأثیر شیوع ویروس کرونا قرار گرفتند ولی کسب و کارهای مرتبط با گردشگری به واسطه این ویروس به تعطیلی کشیده شده و در واقع درآمدزایی آن‌ها به صفر رسید.

نکته مهم این است که فعالان حوزه گردشگری نمی‌دانند که این شرایط تا چه زمانی ادامه خواهد داشت و این موضوع بلاتکلیفی آنان را بیشتر کرده است و میزان ورودی مسافر نیز به شدت کاهش داشته است.

محمد علی خاشی مدیرکل گمرکات خراسان‌جنوبی در این زمینه با اشاره به اینکه این موضوع در دو بخش تردد مسافر و جا به‌جایی کالا قابل بررسی است، بیان کرده بود که تردد مسافر به واسطه شیوع کرونا و برخی محدودیت‌های قانونی از مرز ماهیرود به شدت کاهش پیدا کرد.

خاشی افزود: در فروردین ماه ۹۹ میزان مسافر ورودی از مرز ماهیرود ۹۰ درصد و میزان مسافر خروجی از این مرز نیز ۸۴ درصد نسبت به مدت مشابه در سال قبل کاهش یافت.

مسعود پور صدری مسئول یکی از اقامتگاه‌های بوم‌گردی خراسان‌جنوبی در این زمینه به خبرنگار مهر گفت: اقامتگاه بوم‌گردی ما در روستای خراشاد در نزدیکی شهر بیرجند واقع شده است و تا قبل از شیوع کرونا پذیرای مهمانان بسیاری از نقاط مختلف بودیم.

مشتریان اقامتگاه‌های بوم گردی ریزش خواهد کرد

وی با اشاره به اینکه شیوع کرونا اقامتگاه‌های بوم‌گردی را مانند بسیاری از هتل‌ها و مهمانسراها به تعطیلی کشاند، اظهار کرد: این تعطیلی آسیب‌های فراوانی را به کسب و کارهای مرتبط با گردشگری از جمله بوم گردی‌ها وارد کرد چرا که مشتریان همیشگی ما ریزش کرده و جذب دوباره آنان کار بسیار مشکلی است.

این فعال حوزه بوم‌گردی در خراسان‌جنوبی بیان‌کرد: از طرف دیگر حتی اگر ممنوعیت فعالیت بوم گردی‌ها برداشته شود به واسطه رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی مجبور به محدودیت پذیرش خواهیم بود که این موضوع درآمدزایی ما را کم خواهد کرد.

پور صدری ادامه داد: دولت می‌تواند با تسهیلات کم بهره، کمک و بخشش در بحث مالیات و یا تخفیف در هزینه آب و برق تا حدی به فعالان حوزه گردشگری و از جمله بوم گردی‌ها کمک کند.

وی گفت: در فضای پساکرونا نیز دولت می‌تواند با اعطای بسته‌های گردشگری و یا سفر کارت تا حد زیادی آسیب‌های شرایط فعلی را کاهش دهد.

اقامتگاه‌های بوم‌گردی در آستانه تعطیلی

این فعال حوزه گردشگری با اشاره به اینکه باید شروع مباحث گردشگری در فضای پساکرونا را از شهرهای سفید و کم خطر آغاز کرد، اظهار کرد: اگر دولت اقدامات لازم و ضروری را در راستای حمایت از صاحبان اقامتگاه‌های بوم‌گردی انجام ندهد، بی‌شک بسیاری از این مراکز به تعطیلی کشیده خواهند شد.

سید محمد آذر کار رئیس جامعه هتلداران خراسان‌جنوبی نیز با اشاره به تعطیلی هتل‌های خراسان‌جنوبی از نیمه اسفندماه اظهار کرد: قریب دو ماه از این تعطیلی می‌گذرد که آسیب‌های اقتصادی فراوانی را به جامعه هتلداران وارد کرده است.

وی با بیان اینکه تنها دو هتل کشیک در استان پذیرای مهمانان احتمالی بوده‌اند، بیان‌کرد: کرونا بسیاری از مشاغل را تحت تأثیر قرار داده است ولی برخی از مشاغل چون هتلداری را عملاً به تعطیلی کشانده است.

رئیس جامعه هتلداران خراسان‌جنوبی در پاسخ به این سوال که آیا هتل‌های خراسان‌جنوبی بر اساس قرارداد با دانشگاه علوم پزشکی تبدیل به اقامتگاه بیماران کرونایی شده‌اند یا خیر، گفت: این موضوع هم به دلیل عدم رغبت و تمایل هتلداران و هم عدم نیاز جامعه صورت نگرفت.

آذر کار ادامه‌داد: درباره راهکار بهبود وضعیت اقتصادی کسب و کارهای مرتبط با گردشگری باید شرایط پسا کرونا را سنجید و منتظر ماند که این ویروس تا کی در کشور افراد را همچنان مبتلاء خواهد کرد.

گلایه از نوع حمایت‌های دولتی از هتل‌داران

وی با گلایه از نوع حمایت‌های دولتی از جامعه هتلداران، بیان‌کرد: به عنوان مثال حرف از تخفیف حامل‌های انرژی چون گاز و برق زده می‌شود در حالی که مگر یک هتل تعطیل چقدر آب و برق و گاز در طول یک ماه مصرف می‌کند.

رئیس جامعه هتلداران خراسان‌جنوبی گفت: از طرف دیگر سخن از اعطای وام به هتلداران است در حالی که تا زمان بهبود شرایط کسب و کار برای بازپرداخت اقساط وام‌ها، پرداخت این وام‌ها گره‌گشایی نخواهد کرد.

محمدرضا مجیدی، رئیس کمیسیون گردشگری و کسب و کارهای وابسته اتاق بازرگانی بیرجند نیز در این زمینه بیان کرد: کرونا نه فقط در ایران که در همه نقاط جهان صنعت گردشگری را تحت‌الشعاع قرار داد و آمارهای رسمی نشان از این است که ۱۰۰ میلیون شغل حوزه گردشگری متأثر از شیوع کرونا شده است.

بازگشایی یک‌باره کسب و کارهای وابسته به گردشگری آسیب‌زا است

وی با تأکید بر اینکه گردشگری و کسب و کارهای وابسته به آن پیشران و پیشانی اقتصادی خراسان‌جنوبی است، اظهار کرد: البته نباید فراموش کرد که بازگشایی یک‌باره کسب و کارهای وابسته به گردشگری، آسیب‌زا است و ممکن است زمینه آغاز موج دوم شیوع کرونا را به وجود بیاورد.

رئیس کمیسیون گردشگری و کسب و کارهای وابسته اتاق بازرگانی بیرجند گفت: در وهله اول باید گردشگری را از پذیرش مهمان و گردشگر در شهرهای با وضعیت سفید و کم خطر آغاز و با کسب تجربیات کم کم و به صورت تدریجی را گسترش دهیم.

وی یادآور شد: از طرف دیگر در بخش‌هایی چون اقامتگاه‌های بوم‌گردی که امکان تجمع وجود نداشته و کم‌خطرتر است می‌توانیم فعالیت را شروع کنیم.

مرتضی عربی، معاون گردشگری میراث فرهنگی خراسان جنوبی نیز با اشاره به سایه سنگین کرونا بر گردشگری خراسان جنوبی و تعطیلی اقامت گاه‌ها و مراکز بوم‌گردی گفت: این تعطیلی درآمدهای مستقیم و غیر مستقیم بخش گردشگری را در این مدت به صفر رساند و کارکنان هتل‌ها، اقامتگاه‌های بوم‌گردی، مهمان‌پذیرها و برخی دیگر مشاغل حوزه گردشگری بیکار شدند.

تأسیسات گردشگری شهرهای واقع در کریدورهای اصلی بیشترین آسیب را دیدند

وی بیان کرد: همچنین تأسیسات گردشگری شهرهای واقع در کریدورهای اصلی ورودی به خراسان جنوبی از جمله شهرهای طبس، فردوس، بشرویه و نهبندان بیشترین آسیب‌ها را از تعطیلی متحمل شدند.

عربی در زمینه حمایت‌های صورت گرفته از فعالان حوزه گردشگری بعد از شیوع کرونا بیان‌کرد: با ابلاغ وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی تمهیداتی اتخاذ شده تا باز پرداخت تسهیلات ارائه شده به مدیران تأسیسات گردشگری با تنفس سه ماهه پرداخت شود.

وی ادامه داد: همچنین تخفیف‌ها در پرداخت بیمه کارکنان واحدهای گردشگری در نظر گرفته شده و پرداخت حامل‌های انرژی آب، برق گاز واحدهای گردشگری تا پایان اردیبهشت ماه به تعویق افتاد.

گردشگری به عبارتی یک مصداق کامل و واقعی از اقتصادی مقاومتی است. یک فعالیت اقتصادی درون‌زا که علاوه بر اشتغال‌زایی به واسطه معرفی دیار خاوران از جنبه فرهنگی و اجتماعی نیز بسیار حائز اهمیت است.

هر چند به واسطه شیوع کرونا بیش از هر چیز باید سلامت مردم تأمین شود ولی اگر برای فضای پساکرونا طراحی لازم در جهت رونق گردشگری صورت نگیرد اقتصاد نوبنیاد گردشگری از جمله در بخش بوم گردی‌ها آسیب‌های فراوانی خواهند دید.

نظرشما
پربازدیدها
آخرین اخبار