کد خبر: ۷۷۶۶۹
تاریخ انتشار: ۲۷ آبان ۱۴۰۰ - ۱۲:۴۶
محمدهادی اینانلو کارگردان «تراریخته؛ بذرهای نابودی» بیان کرد که این مستند روایتگر برخی دستکاری‌ها در بذرهاست که سلامت انسان‌ها را به خطر می‌اندازد.

به گزارش آرانیوز، محمدهادی اینانلو کارگردان مستند «تراریخته؛ بذرهای نابودی» همزمان با عرضه اینترنتی این مستند در گفتگو با درباره آن توضیح داد: در دوره‌ای مرحوم دکتر بهزاد قره‌یاضی که به‌عنوان پدر موضوع محصولات تراریخته در حوزه کشاورزی شناخته می‌شد، تلاش می‌کرد از طریق قوانین و مقرراتی که در مجلس تصویب می‌شد، کشور را به سمت کشت محصولات تراریخته ببرد. در همان زمان ما داشتیم روی این موضوع کار می‌کردیم. مستند «بذرهای نابودی» را با موضوع محصولات تراریخته ساختیم. مستندهای دیگری را هم با موضوع امنیت غذایی کار کردیم به نام‌های «جوجه‌های انگلیسی» و «سوغات فرانسوی». این‌ها مجموعه مستندی بود که ما با موضوع امنیت غذایی می‌ساختیم. اولین موضوعمان اما همان محصولات تراریخته یا همان محصولات دستکاری شده از نظر ژنتیکی بود.

وی ادامه داد: در حوزه امنیت غذایی ما دو موضوع داریم، اول اینکه ما باید منابعی قابل دسترس برای تأمین غذا داشته باشیم و دوم اینکه غذایی که به دست مردم می‌رسد باید غذای سالمی باشد. در آن دوره بحث محصولات تراریخته، بحثی بود که از نظر ما سلامت مواد غذایی را تهدید می‌کرد. از همین جهت مستند «بذرهای نابودی» را در گام نخست ساختیم. اولین مستند را با تهیه‌کنندگی آقای سلیمی‌زاده ساختیم اما برای قسمت دوم و سوم برنامه تلویزیونی «ثریا» تهیه‌کنندگی کار را برعهده گرفت.

این مستندساز ادامه داد: پرداخت ما در مستند «بذرهای نابودی» به موضوع محصولات تراریخته، از چند وجه بود. اول سلامت این محصولات بود. وقتی محصول جدیدی در عرصه تکنولوژی معرفی می‌شود که با سلامت مردم در ارتباط است، باید مراحل تست ایمنی را طی کند. براساس همین آزمایش‌ها باید تأثیر یک محصول روی سلامت مصرف‌کننده بررسی شود. این موضوع درباره محصولات تراریخته مغفول مانده بود و خیلی سریع و بدون طی کردن مراحل آزمایشگاهی، این محصولات خیلی سریع داشتند به تولید انبوه می‌رسیدند. در مواردی مانند برنج و ذرت کار داشت به کشت وسیع هم می‌رسید که طبیعتاً مخاطراتی برای سلامت انسان و محیط زیست داشت.

وی با اشاره به برخی واردات محصولات تراریخته ادامه داد: در زمینه واردات محصولات معمولاً به دست مصرف‌کنندگان دست یک نمی‌رسد. مثلاً این محصولات را به دام می‌دهند و بعد ما گوشت دام را مصرف می‌کنیم. ولی محصولاتی مانند برنج را انسان مستقیماً مصرف می‌کند. ما آزمایش‌ها و گزارش‌هایی داشتیم که در انگلیس و فرانسه روی این محصولات صورت گرفته بود و شاهد نتایج منفی آن‌ها بودیم.

اینانلو درباره تأثیر محصولات تراریخته بر افزایش ابتلا به سرطان هم گفت: در مستند هم این نکته اشاره شده است که نمی‌توان به‌صورت صددرصد اعلام کرد که محصولات تراریخته منجر به سرطان می‌شود و یا عامل اصلی به‌وجود آمدن موج ابتلا به سرطان در کشور ما مصرف این محصولات است، اما همزمانی این موج‌های ابتلا به سرطان در کشورهای مختلف با استفاده گسترده از محصولات تراریخته، بحثی است که باید به‌صورت جدی به آن فکر شود و در آزمایشگاه‌ها مورد بررسی قرار بگیرد.

وی افزود: مطالعات آزمایشگاهی نشان داده است که میزان ابتلای موش‌های آزمایشگاهی که محصولات تراریخته مصرف کرده‌اند به سرطان، خیلی بیشتر از موش‌هایی بوده که این محصولات را مصرف نکرده‌اند. نمی‌خواهیم ترس در میان مردم بیندازیم اما وقتی چنین فکت منفی‌ای درباره یک محصول وجود دارد باید بیشتر مورد آزمایش و بررسی قرار بگیرد و بعد به مرحله توزیع برسد.

این مستندساز در ادامه توضیح داد: ما امروز در سطح دنیا دو نوع محصول تراریخته تجاری داریم. یک سری محصولات در برابر آفات مقاوم هستند و از خود یک سم بیولوژیک تولید می‌کنند تا مانع از آسیب آفات می‌شود. محصولات دیگر تراریخته، محصولات مقاوم در برابر علف هرز هستند. در این نوع ژنی را به گیاه تزریق می‌کنند که گیاه دربرابر علف‌کش‌ها مقاوم می‌شود. وقتی در مزرعه از آن علف‌کش خاص استفاده می‌شود، همه گیاه‌ها از بین می‌روند، غیر از این گیاهان. این دو روش تولید محصولات تراریخته در دنیا بسیار گسترده است. انواع دیگری از محصولات هم معروف شده است، مانند برنج طلایی که می‌گویند ویتامین آ بیشتری دارد.

وی ادامه داد: دو محصولی که امروز به‌صورت گسترده در کشت آن‌ها از روش تراریخته استفاده می‌شود، ذرت و سویا است. از آن‌ها برای روغن‌کشی و غذای دام استفاده می‌شود اما گاهی به‌عنوان غذای مستقیم هم مورد استفاده قرار می‌گیرد.

اینانلو در ادامه توضیح داد: ما در مستند خود به این موضوع پرداخته‌ایم که با استفاده از روش تراریخته، به دنبال افزایش بهره‌وری از محصولات کشاورزی هستند. این استدلال اما از چند جهت ایراد دارد. اولاً مطالعات دقیقی در این زمینه انجام نشده است که نشان دهد استفاده از روش تراریخته باعث افزایش محصولات و کاهش آفات می‌شود. از نظر علمی این گزاره هنوز ثابت نشده است. وقتی از این گروه خواسته شد که بگویند این روش چقدر موجب افزایش بهره‌وری می‌شود، ابتدا به ۱۰۰ درصد و ۸۰ درصد اشاره می‌کردند اما بعد از جلسات متعدد این آمار به ۵ درصد و ۱۰ درصد رسید! واقعاً می‌ارزد که برای افزایش ۵ درصدی بهره‌وری یک محصول، سلامت مردم را به‌خطر بیندازیم؟

وی افزود: بحث دیگر این است که یک کشاورز، بذر محصولات خود را از محصولات خوب سال قبل می‌آورد. اما وقتی بحث محصولات تراریخته مطرح می‌شود، کشاورز دیگر نمی‌تواند از بذر سال قبل خود استفاده کند. اول اینکه برخی از این بذرها عقیم می‌شوند، دوم اینکه کشاورز برای کشت مجدد باید از شرکت سازنده بذر مجوز بگیرد

نظرشما
پربازدیدها
آخرین اخبار