کد خبر: ۵۳۰۳۹
تاریخ انتشار: ۱۳ خرداد ۱۳۹۹ - ۰۸:۵۹
سخنگوی هیئت رئیسه مجلس شورای اسلامی از حضور رئیس سازمان برنامه و بودجه،رئیس کل بانک مرکزی و رئیس مرکز ملی آمار در جلسه علنی روز سه شنبه مجلس خبر داد.

به گزارش آرانیوز، محمد حسین فرهنگی با اشاره به نشست علنی فردا گفت: جلسه  روز سه شنبه  13 خرداد ماه مجلس شورای به صورت علنی با حضور محمد باقر نوبخت رئیس سازمان برنامه بودجه و  جواد حسین زاده رئیس مرکز ملی آمار  و همتی رئیس کل بانک مرکزی برگزار می شود.

وی افزود: در این جلسه موضوعات حوزه بودجه،بررسی سیاست های پولی و بانکی کشور و برنامه ریزی و آمار مورد بحث و بررسی قرار می گیرد./

امروز ( دوشنبه، 12 خرداد ) نشستی با حضور نایب رئیس مجلس، نمایندگان استان‌های زاگرس‌نشین و مسئولانی از محیط زیست، وزارت دفاع و مراتع و آبخیزداری  به منظور بررسی علت آتش‌سوزی‌های دامنه‌دار در جنگل‌های بلوط زاگرس برگزار شد.

 
دیدار نمایندگان مجلس شورای اسلامی با جمعی از مدیران محیط زیست، منابع طبیعی و مدیریت بهران کشور

سید امیرحسین قاضی‌زاده هاشمی، نایب رئیس مجلس شورای اسلامی در ابتدای این نشست، گفت: علت برگزاری این جلسه بررسی آتش سوزی‌های دامنه دار در جنگل‌های مناطق زاگرس است و با توجه به اهمیت موضوع و شکل نگرفتن کمیسیون های تخصصی و جلوگیری از اتلاف وقت، نسبت به برگزاری این نشست با حضور مسئولان مربوطه اقدام کردیم.

نائب رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: نگران بودیم که تا تشکیل کمیسیون‌های تخصصی مجلس، به وظیفه قانونی خود عمل نکنیم؛ بنابراین باید به این موضوع ورود می شد که چرا اطفای آتش سوزی‌ها با کندی در حال انجام و حجم زیادی از منابع طبیعی در حال از بین رفتن است در این راستا لازم بود مجلس پیگیری لازم را داشته باشد و مقرر شد بنده این نشست را برگزار کنم که انتظار می رود کمیسیون‌ها به زودی شکل بگیرد و کمیسیون تخصصی یعنی کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست این موضوع را پیگیری کند. به عبارت دیگر ما به نیابت از کمیسیون کشاورزی به این موضوع ورود و کار را جلو می‌بریم.

نایب رئیس اول مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه مساله آتش سوزی ها برای مجلس حساس است، گفت: این موضوع از حد طبیعی خارج شد؛ البته نکات زیادی در نشست امروز مطرح شده که تمامی آنها مستندسازی و به دستگاه ها ابلاغ می شود همچنین اعزام نیروهای رسمی باید بدون طی تشریفات قانونی انجام شود و همچنین 4 نفر از نمایندگان مامور شوند که این موضوع را پیگیری کنند.

بهمن افراسیابی، معاون حفاظت و امور اراضی سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور در این نشست میزان عرصه های منابع طبیعی کشور را 135 میلیون هکتار دانست و گفت: از این میزان 48.2 میلیون هکتار عرصه مقطعی، 14.2 میلیون هکتار عرصه‌های جنگلی و 32.5 میلیون هکتار بیابان و مابقی سایر عرصه‌ها از جمله چمن زارها محسوب می شود.

وی حریق و آتش‌سوزی را یکی از مهمترین عامل تهدیدکننده منابع طبیعی خواند و افزود: در سایر کشورهای دنیا آتش‌سوزی وجود دارد که در دنیا سالانه بخشی از عرصه های منابع طبیعی و جنگل های دنیا طعمه حریق می شود.

افراسیابی ادامه داد: در ایران به به طور متوسط طی یک دوره 13 ساله حدود 16 هزار هکتار در سال طعمه حریق شده که بخش زیادی از آن جزو عرصه های مقطعی و چیزی حدود 4 هزار هکتار هم عرصه های جنگلی را شامل می شود.

معاون حفاظت و امور اراضی سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور یادآور شد: در سال های گذشته در بحث حریق سیاست های اجرایی را داشتیم و در سال 99 با توجه به بارندگی های مناسب و باران های بهاری انتظار این بود که پوشش های جنگلی زیاد باشد بنابراین احتمال افزایش آتش سوزی ها را می دادیم و به طور قطع امسال سال سختی برای محافظان طبیعت و جنگل بانان در عرصه های منابع طبیعی کشور است؛ در سال 99 سیاست های جدیدی را تعریف کردیم و به واحدهای اجرایی فرستادیم تا بتوانیم بر پایه بحث پیشگیری و توجه سازمان به این موضوع و با محوریت بومیان و ذینفعان منطقه گام مهمی برای کاهش آتش سوزی ها برداریم.

وی با یادآوری اینکه نقشه‌های مربوطه به ویژه مناطق بحرانی را به استان‌ها داده‌ایم، گفت: با بلوک‌بندی و تقسیم منابع و اختصاص اعتبارات تجهیزاتی خریداری و ارسال شده است.

 
دیدار نمایندگان مجلس شورای اسلامی با جمعی از مدیران محیط زیست، منابع طبیعی و مدیریت بهران کشور

افراسیابی با بیان اینکه از ابتدای سال چندین فقره در کشور آتش‌سوزی رخ داده که بیشتر مربوط به استان‌های جنوبی بوده است، افزود: از این تعداد 115 مورد در مدت زمان کوتاه و متوسط اطفا شد و پنج مورد وسیع بوده که سه مورد آن اطفاء و دو مورد در حال خاموش شدن است البته دو مورد مربوط به کهگیلویه و بویراحمد و یک مورد برای خوزستان است که مبارزه با حریق ادامه دارد و در خوزستان کاملا آتش اطفاء و حریق خاموش شده است.

معاون حفاظت و امور اراضی سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور یادآور شد: در استان کهگیلویه و بویراحمد به دلیل وزش‌های باد آتش‌سوزی زیاد بوده و منطقه هم صعب‌العبور و غیرقابل دسترس است که این مشکل اطفای حریق را به تعویق انداخت همچنین شش بالگرد با همکاری هوانیرو، سپاه و هلال‌احمر و وزارت نفت برای اطفاء حریق فرستاده است.

افراسیابی ادامه داد: از نمایندگان مجلس انتظار می رود با ارائه طرح‌هایی، کمبود اعتبارات و نیرو را در سازمان محیط زیست و مراتع جبران کنند تا بتوان به بهترین شکل از این مناطق حفاظت کرد.

مسئولان وزارت دفاع در این نشست با تاکید بر ضروت اختصاص بودجه برای تامین تجهیزات اطفای حریق، تاکید کردند: هزینه‌های پروازی فوق العاده سنگین است؛ برای آتش‌سوزی مراتع گچساران 8 فروند بالگرد در دو مرحله اختصاص دادیم، در بوشهر نیز پرواز داشتیم، برای خوزستان هم 4 فروند بالگرد فرستادیم و امروز 6 فروند بالگرد در اختیار یاسوج قرار دادیم.

عیسی کلانتری، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست در ادامه این نشست با بیان اینکه آتش‌سوزی ممکن است اتفاق بیافتد که باید جلوی آن را گرفت و به حداقل ممکن رساند، گفت: دلیل آتش‌سوزی اخیر بارندگی‌ها و رویش مناسب است که با شروع فصل گرما بستری مناسب را برای ایجاد آتش فراهم کرده است.

کلانتری با بیان این‌که آتش‌سوزی‌ها عامل طبیعی، انسانی و عمدی دارد، افزود: در اکوسیستم جنگل ها و مراتع آتش‌سوزی بخشی از طبیعت است و در همه دنیا رخ می‌دهد که در این راستا سال گذشته جنگل‌ها و مراتع استرالیا و کانادا با آن همه امکانات سوخت.

رئیس سازمان حفاظت محیط زیست یادآور شد: البته باید آمادگی لازم را برای به حداقل رساندن آتش‌سوزی ها داشته باشیم کما اینکه آتش‌سوزی‌های کشور هم در مدت یک ماهه به هزار هکتار هم نرسیده است.

وی با تاکید بر اینکه ۲۷ هزار هکتار در خائیز سوخت، ادامه داد: از نظر طبیعی آتش‌سوزی در مراتع و جنگل در تمام دنیا رخ می‌دهد و در کشور ما هم در دو سه سال پیش در شمال کشورصدها هزار از اراضی جنگلی به خاطر بادهای گرم سوخت.

رئیس سازمان محیط زیست با تاکید بر اینکه آتش‌سوزی در کشورمان نسبت به ۱۰ سال گذشته کاهش پیدا کرده، گفت:  کاهش آتش سوزی ها به دلیل افزایش تجهیزات نبوده بلکه آگاهی و هوشیاری مردم ارتقا پیدا کرده است و دولت در چند سال گذشته علی‌رغم تمامی مشکلات ریالی، ارزی و تحریمی چند هلیبورد و بالگرد تامین کرد تا جلوی خسارات را بگیرد.

وی ادامه داد: سال گذشته در زمان بررسی بودجه جلسه‌ای با آقای تاج‌گردون رییس وقت کمیسیون بودجه داشتم و به او گفتم که باید مسائل زاگرس را به عنوان پروژه‌ای جدا دنبال کرد؛ حرف من این است که فکر نکنید صورت مساله چیز بزرگی است؛ گفتم صورت مساله را بدانید که چه کاری باید انجام دهیم در این رابطه پروژه زاگرس میانی اگر به صورت طرح مستقل در مجلس شورای اسلامی تصویب شود گامی رو به جلو است کما این‌که در دوره قبلی هم مطرح شد، اما به خاطر کرونا و اتفاقات بعد از مجلس دهم نتوانست آن را بررسی و تعیین تکلیف کند. ما در سازمان منابع طبیعی و محیط زیست هزاران مشکل داریم که تا زمانی که تصویب نشود نمی‌توان برای آن کاری کرد.

رییس سازمان محیط زیست با تاکید بر اینکه زاگرس مرکزی و میانی به برنامه‌ریزی مستقلی در دستگاه‌ها نیاز دارد، افزود: می‌توان آن را مثل پروژه دریاچه ارومیه دنبال کرد و بعد از آن چند پایگاه هوایی و آتش‌نشانی مشخص کرد ولی با این بودجه محیط زیست و سازمان جنگل‌ها و مراتع پیشبرد کارها سخت است.

وی با اشاره به بودجه سازمان محیط زیست گفت: کل بودجه سازمان محیط زیست ۷۵۰ میلیارد تومان است که ۷۲۰ میلیارد تومان آن صرف حقوق و مزایا می‌شود یعنی حدود ۹۲ درصد بودجه برای حقوق و مزایا داده می‌شود وسع دولت هم نمی‌رسد زمانی که نفت هر بشکه ۱۰۰ دلار بود کاری نکردند الان که نمی‌توانیم نفت بفروشیم و به خاطر کرونا مالیات قطع شده است پس تقاضاها را مبتنی بر واقعیات کشور ببینید؛ برای ما هم مهم است که حتی یک هکتار بسوزد و آن را هم زیاد می‌دانیم اما در طول یک ماه گذشته تنها ۹۹۰ هکتار آتش گرفته است.

 
دیدار نمایندگان مجلس شورای اسلامی با جمعی از مدیران محیط زیست، منابع طبیعی و مدیریت بهران کشور

در ادامه این نشست محمدجواد عسکری خطاب به رئیس سازمان محیط زیست گفت: ما نگران جنگل های زاگرس هستیم، زیرا بزرگترین بانک ژنی است و باید برای آیندگان حفظ شود. این آتش سوزی ها جبران ناپذیر است، چرا در زمان مناسب و به موقع برای اطفای حریق اقدام نمی شود؟

نماینده مردم داراب در مجلس یازدهم افزود: تمامی کشورها در حوزه مباحث علوم کشاورزی تلاش می کنند که بانک های ژنی خود را حفظ کنند، بنابراین ما هم باید نگران جنگل های بلوط باشیم و دستگاه های متولی موظف هستند در این راستا حرکت کنند.

وی بر ضرورت پیشگیری از آتش سوزی مراتع و جنگل ها تاکید کرد و گفت: اگر دستگاه های متولی در زمان مناسب ورود می کردند، به طور قطع خسارت ها کاهش می یافت، همچنین باید تامین تجهیزات و امکانات مناسب و آموزش نیروهای محلی در دستور کار قرار گیرد.

نوروزی، به عنوان نماینده تشکل های مردمی یادآور شد: رئیس سازمان محیط زیست باید تلاش زیادی برای حفظ جنگل ها و مراتع داشته باشد.

نماینده تشکل های مردمی بیان کرد: مدیرکل منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد تاکید داشت که حتی یک ریال از اعتبارات استانی به منابع طبیعی اختصاص نیافته و حتی تامین هزینه سوخت خودروهای ماموران منابع طبیعی نیز برایمان مشکل است.

وی با تاکید بر اینکه 40 تا 50 درصد آب زیرزمینی کشور از طریق زاگرس تامین می شود، تاکید کرد: خطر بیابانی شدن حوزه زاگرس را تهدید می کند، از وزارت ارتباطات انتظار می رود شماره ای 3 رقمی را برای اعلام آتش سوزی مراتع و جنگل ها از سوی مردم اعلام کند. همچنین می طلبد تامین امکانات اولیه برای اطفای حریق و راه اندازی پایگاه اطفای حریق در دستور کار قرار گیرد.

در ادامه ایزدی نیز به عنوان نماینده تشکل های مردمی با بیان اینکه حیات و معیشت بخش زیادی از استان های جنوب وابسته به کوه های خاییز است، گفت: زیستگاه های ارزشمندی در این منطقه قرار دارد که نیروها با دستان خالی از آنها حفاظت می کنند. تمام هستی مردم ما در زاگرس قرار دارد، مگر می شود ما نگران آن نباشیم؟

وی با بیان اینکه نباید دست روی دست گذاشت تا جنگل های بلوط از دست بروند، ادامه داد: طی سه هفته آینده علوفه مناطق سرحد خشک می شود و خطر آتش سوزی مناطق زاگرس را تهدید می کند. ارزش اکولوژیک هر درخت بلوط یک میلیارد تومان است.

این نماینده تشکل های مردمی بر ضرورت تامین بالگرد اطفای حریف تاکید کرد و گفت: این مهم باید در قالب طرح ملی دیده شود و همچنین گروه های محلی نیز باید تجهیز شوند. آتش سوزی زاگرس باید جدی گرفته شود مسببان سهوی و عمدی این موضوع تحت پیگرد جدی قانون قرار گیرند.

جلال رشیدی نماینده مرودشت در مجلس یازدهم با بیان اینکه آتش سوزی جنگل های زاگرس قابل پیش بینی بود ، اما دستگاه ها نتوانستند جلوی آتش سوزی را بگیرند، گفت: کوه های حوزه انتخابیه شب گذشته دچار حریق شد، اما متاسفانه هیچ بالگردی برای اطفای حریق در اختیار نبود و تنها نیروهای مردمی و بسیج بدون داشتن تجهیزات مناسب، اقدام به اطفای حریق کردند.

وی ادامه داد: بخشی از آتش سوزی ها عمدی و بخشی غیرعمدی است؛ چرا سازمان محیط زیست و منابع طبیعی نمی توانند نیروی مناسب را برای حفاظت از مراتع و جنگل ها تامین کنند. متاسفانه حوزه انتخابیه اینجانب تنها دو نیروی حافظ محیط زیست دارد، بنابراین ضروری است افزایش نیروها و استفاده از ظرفیت ثمن ها و نیروهای مردمی در دستور کار قرار گیرد.

سارا فلاحی نماینده مردم ایلام در مجلس یازدهم نیز با بیان اینکه ما زاگرس نشینان مورد کم لطفی های زیادی قرار گرفته ایم، گفت: حداقل منابع طبیعی و جنگل هایی را که خداوند عنایت فرموده است، را حفظ کنید. امیدوار هستیم مسئولان مربوطه نگرانی بیشتری نسبت به حفظ محیط زیست و منابع طبیعی داشته باشند و برای حفاظت از جنگل ها نیروهای انسانی را افزایش و از لحاظ معیشت و حقوق به آنها رسیدگی کنیم؛ ایلام را با بلوطستان هایش می شناسیم و اگر بسوزند، هویت مردم این منطقه می سوزد.

وی با بیان اینکه ضروری است زیرساخت های لازم جهت حفاظت از این منابع طبیعی از سوی دولت تامین شود، ادامه داد: نیاز است دولت از واگذاری امکانات اطفای حریق جلوگیری نکند و همچنین در زمینه مدیریتی راهکارهای مدون داشته باشد، زیرا در زمینه مدیریت خطر نگاه سیستماتیک نداریم، در حالی که ما باید به طول سیستماتیک آن را بررسی کنیم.

فرهاد طهماسبی نماینده استهبان و نی ریز در مجلس یازدهم با انتقاد از عدم توجه کافی به نیروهای محیط بان و جنگل بان گفت: آتش سوزی مراتع و جنگل ها را باید جدی گرفت، متاسفانه ما حتی یک خودروی مجهز نداریم و نیاز است تجهیزاتی برای پارک ملی بختگان و بهرام پور در نظر گرفته شود.

سید محمد موحد نماینده مردم کهگیلویه و بهمئی نیز با ابراز تاسف از اینکه کوه خاییز نزدیک به 4 روز در آتش می سوخت، گفت: متاسفانه اقدامات مناسبی برای اطفای حریق انجام نشد و نزدیک به 18 ساعت هیچ دستگاهی آنجا حضور نداشت؛ از طریق فرماندهی سپاه و ارتش بالگردهایی فرستاده شد، اما متاسفانه امکانات آنها نیز  محدود بود که در نهایت 40 هکتار از منابع طبیعی کاملا از بین رفت، 150 هکتار دچار آسیب شد و بخش زیادی از گونه های گیاهی و حیات وحش نیز از بین رفت؛ با هر مسئولی که برای امدادرسانی صحبت می کردیم، می گفت که مطالبات ما را ندادند و نمی توانیم کمک کنیم.

وی با انتقاد از اینکه زندگی مردم حوزه کوه خاییز دچار چالش های زیای شده، تصریح کرد: مشکلات به این زودی قابل ترمیم نیست، بنابراین عاجزانه تقاضا همراهی و مساعدت داریم.

علیزاده نماینده دوره یازدهم مجلس شورای اسلامی نیز از رئیس سازمان محیط زیست خواستار اصلاح دیدگاهش نسبت به محیط زیست شد و گفت: متاسفانه درحوزه منابع طبیعی یک خودرو می خواستیم که اختصاص داده نشد، چگونه با دستان خالی باید آتش را خاموش کرد.

وی از نیروهای نظامی و مردم که برای اطفای حریق جنگل های زاگرس اقدام کردند، تشکر کرد و گفت: اگر حتی یک متر از منابع حفاظت شده دچار آتش سوزی شود، باید برای آن حسرت خورد. متاسفانه تنها مردم و نیروهای نظامی دغدغه حفظ محیط زیست را دارند، اما در سطوح بالای مدیریت و دولت این نگرانی و دغدغه وجود ندارد، به طور قطع ما این موضوع را در قالب طرح سوال از رئیس جمهور در دستور کار قرار خواهیم داد. حوزه زاگرس قلب حوزه انتخابیه من است و اگر جنگل را از دست دهیم، زندگی مان به خطر می افتد.

محمد خدابخشی نماینده مردم الیگودرز در مجلس یازدهم نیز گفت: براساس برآورد کارشناسان هر درخت بلوط 3 میلیارد تومان ارزش گذاری می شود و باید بررسی شود که آتش سوزی های اخیر چه خساراتی را به کشور تحمیل کرد؛ نتیجه نوع نگاه کلانتری رئیس سازمان محیط زیست، آتش سوزی های اخیر است و مایه تاسف است کسی که داعیه دار محیط زیست است، بی مسئولانه در مورد محیط زیست اظهارنظر می کند.

وی خطاب به رئیس سازمان محیط زیست گفت: افرادی در تشکیلات عریض و طویل محیط زیست با اجرای طرح هایی به دنبال به خطر انداختن سلامت مردم هستند؛ ضروری است از فعالیت افراد رانت خوار در محیط زیست جلوگیری شده و همچنین کمترین خواسته ما استعفای کسانی است که در آتش سوزی های زاگرس کوتاهی کرده اند.

محمدحسن آصفری نماینده مردم اراک نیز با انتقاد از اظهارات مطرح شده رئیس سازمان محیط زیست در این نشست گفت: آقای کلانتری می گوید آتش سوزی در همه کشورها وجود دارد در حالی که حتی در کشورهای همسایه مانند افغانستان و پاکستان چنین اتفاقی رخ نمی دهد.

غلامرضا تاجگردون منتخب مردم گچساران در این نشست گفت: بهتر بود در این جلسه ستاد بحران و مسئولان سازمان برنامه و بودجه حضور پیدا می‌کردند تا درباره تخصیص اعتبارات توضیح داده شود البته بحران و آتش سوزی از حوزه انتخابیه من شروع شد و امسال ۱۵۰ هکتار سوخت در حالی که این میزان سال گذشته ۴۰۰ هکتار بود.

منتخب مردم گچساران و باشت در مجلس یازدهم یادآور شد: ضروری است در این موضوع مدیریت بحران و راه‌های جلوگیری از آن بررسی شود؛ پس از وقوع آتش سوزی در گچساران با رئیس منابع طبیعی استان صحبت کردم که ایشان تاکید کرد که موضوع را به تهران منتقل می‌کند و چیزی هم در دست آنها نیست سپس با وزارت کشور تماس گرفتم که گفت به آنها مربوط نیست و باید به منابع طبیعی گفته شود مسئولان وزارت دفاع هم دوستانه به من گفتند سال گذشته برای مدیریت اطفای حریق تلاش‌هایی صورت گرفت و سازمانی هم تشکیل شد اما تعطیل شده است و دلیل آن این است که قراردادی با دستگاه‌های مسئول مثل محیط زیست و منابع طبیعی منعقد شده که برای اطفای حریق اما آنها پول را به وزارت دفاع ندادند. که در نهایت با امیر حاتمی صحبت کردم و ایشان بالگرد به منطقه فرستادند.

وی با تاکید براینکه مردم در اطفای حریق حضور پررنگ داشتند، تصریح کرد: اگر مردم نبودند وضعیت بدتر و وخیم تر می شد در این رابطه با فرمانده هوانیروز هم صحبت کردم و او توضیح داد که اگر بخواهد بالگرد برای خاموش کردن آتش به فارس و خوزستان و سایر مناطق بفرستد باید از فرماندهی منطقه تا تهران و بعد از آن پروسه‌ای طی شود که این فرآیند اداری زیادی را طی می‌کند و به طور قطع این روند طولانی درست نیست و نباید در مدیریت بحران رخ دهد.

وی یادآور شد: البته سال گذشته هم آقای کلانتری به من گفت که باید موضوع زاگرس را جدا دید بنابراین در بودجه امسال ۱۰۰ میلیارد تومان را برای منابع طبیعی در منطقه زاگرس اختصاص دادیم که باید در طول این سال پرداخت شود.

در ادامه عیسی جعفری نماینده کبودرآهنگ در این نشست، با انتقاد از اینکه مردم نمی توانند با دستان خالی آتش را خاموش کنند، گفت: اگر اقدام به موقع صورت می‌گرفت وسعت آتش سوزی ها کاهش می یافت نیاز است تامین تجهیزات و امکانات اطفای حریق در دستور کار قرار گیرد.

وی تاکید کرد که سازمان محیط زیست باید از لابی‌های خطرناک سیاسی دوری کند.

ابراهیم رضایی نماینده دشتستان گفت که ده‌ها هکتار در بوشهر و دشتستان آتش گرفته و نماینده باید دنبال کپسول آتش نشانی و بالگرد باشد در حالی که این کار وظیفه دولت است؛ متاسفانه هیچ پروازی در استان برای اطفای حریق انجام نشد و در این رابطه نیاز است پرداخت خسارات کشاورزان و دامداران مورد توجه قرار گیرد و با مسئولانی که به وظیفه خود به درستی عمل نکردند برخورد جدی و فکری برای پیشگیری از این حوادث شود.

در ادامه علیرضا ورناصری، نماینده مسجدسلیمان یادآور شد: با توجه به اینکه در گذشته هم شاهد این آتش سوزی‌ها بودیم باید فکر اساسی صورت می گرفت که این اتفاق رخ نداد؛ تنها نیروهای نظامی و مردمی کمک کردند و خبری از نیروهای دولتی نبود؛ انتظار می رود مجلس به این موضوع ورود و با نظارت مناسب ریل گذاری مناسب را انجام دهد.

حسین بامیری نماینده لردگان در ادامه افزود:  هر ساله در حوزه زاگرس شاهد وقوع این آتش سوزی‌ها هستیم بنابراین دیگر نمی‌توان نام آن را بحران گذاشت و  این سوء مدیریت است نه بحران؛

وی خواستار تجمیع ایستگاه های آتش نشانی شد و ادامه داد: باید امکانات لازم تامین شود زیرا مناطق زاگرس نشین از حداقل امکانات بی بهره هستند.

به گزارش خانه ملت؛ در پایان این نشست برخی از نمایندگان تاکید داشتند که باید نشست دیگری با حضور رئیس سازمان برنامه و بودجه و مسئولان مدیریت بحران برگزار شود که در نهایت مقرر شد نشست دیگری برگزار شود./

محمدباقر نوبخت در صحن علنی

 محمدباقر نوبخت در نشست علنی امروز (سه شنبه 13 خرداد) مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه مجلس منشأ خدمات ماندگار برای نظام و مردم است، گفت: مجلس شورای اسلامی در رأس امور است و مصوبات آن مبنای اجرای قوه مجریه و قضاوت در قوه قضائیه است، بنابراین شایسته است که مجلس از اطلاعات کافی برای تصمیم گیری و قانونگذاری برخوردار باشد.

رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور با اشاره به گزارش خود درباره شاخص های کلان اقتصادی و متغیرهای مالی طی سال های گذشته و در حال حاضر، اظهار کرد: من اعلام آمادگی می کنم که هفته ای یک روز به همراه تمام کارشناسان سازمان برنامه و بودجه در یک جلسه فوق العاده و غیررسمی در خدمت نمایندگان باشیم تا موضوع به موضوع این گزارش را تفسیر کرده و اگر مطلبی از سوی نمایندگان مطرح شد، آن را پیگیری کنیم.

وی ادامه داد: گزارش در 3 بخش شاخص های کلان اقتصادی در یک دهه گذشته، فراز و فرودهای کشور و وضعیت کنونی در بحث اقتصاد، گزارشی از عملکرد بودجه سال 98 و آخرین وضعیت بودجه سال 99 و همچنین درباره برنامه های اشتغالزایی، خدمت شما ارائه می شود.

نوبخت تصریح کرد: دولت برنامه ای را برای اشتغال گسترده و مولد پیش بینی کرده و برای هر استان یک برنامه ویژه در نظر گرفته است که شما نمایندگان باید روند اجرای آن را از مسئولان دستگاه های اجرایی و ملی بخواهید، زیرا 25 درصد اولیه بودجه به این موضوع اختصاص یافته است. همچنین برای روستاها و عشایر هم برنامه ای مجزا در نظر گرفته ایم که نمایندگان بر روند اجرای آن نظارت داشته باشند.

رئیس سازمان برنامه و بودجه کشور با بیان اینکه دولت برنامه هایی را برای مقابله با فقر مطلق یا کاهش آن و همچنین آمایش سرزمینی تدوین کرده است، بیان کرد: دولت با افتخار برنامه آمایش سرزمینی را به مجلس یازدهم ارائه می کند و ما به زودی از آن رونمایی خواهیم کرد، تدوین آمایش ملی و سرزمینی خواست دیرینه نظام و یکی از مطالبات مقام معظم رهبری از دولت بود تا بتوانیم مشخص کنیم کدام یک از بخش ها در کشور آمادگی برای سرمایه گذاری را دارد.

سرویس صحن
دکتر قالیباف در نطق پیش از دستور:
خط امام (ره) عدالت و پیشرفت به ارمغان می آورد/ رهبر انقلاب، شاخص خط امام است
رئیس مجلس در نطقی با تسلیت سالروز رحلت امام(ره)، گفت: امام انسانی به معنای واقعی کلمه الهی بود و جز با امدادهای الهی و همراهی مردمی از جان گذشته نمی‌شد نظامی تا بن دندان مسلح گذشته را از پا درآورد.
دکتر محمدباقر قالیباف صحن در نطق پیش از دستور

دکتر محمدباقر قالیباف در نشست علنی امروز (سه‌شنبه، 13 خرداد ماه) مجلس شورای اسلامی در نطق پیش از دستور با تسلیت به مناسبت  سالروز رحلت رهبر کبیر انقلاب اسلامی حضرت امام(ره) به همه مردم ایران و آزادان جهان، گفت: یکی از تمایزات خاص حضرت امام(ره) شخصیت چند بعدی ایشان بود و نکته مهم اینکه بدون ذره‌ای اغراق وجوه شخصیتی ایشان در همه عرصه‌ها در اوج قرار داشت.

رئیس مجلس شورای اسلامی افزود: او عارفی مجتهد، مجتهدی سیاستمدار، سیاستمداری حکیم، حکیمی زمان شناس و زمان شناسی دور اندیش بود که همه این خصوصیات ذیل دو وجهه بارز شخصیتی او تعریف می‌شد.

دکتر قالیباف تصریح کرد: اولین اینکه وی انسانی به معنای واقعی کلمه الهی بود و دوم اینکه با همه وجود مردم باور بود و همین دو وجهه اساسی او بود که باعث می شد با باور به سنت های الهی و با تکیه بر مردم هدفی به ظاهر محال را به سرانجام برساند و در مرحله اول حکومت به ظاهر مقتدر رژیم منحوس پهلوی را ساقط کند و در مرحله دوم زیر بنایی چالشی اساسی و مبنایی را برای نظام استکباری در دنیا پایه گذاری کند.

وی یادآور شد: آیا جز با امدادهای الهی و جز با همراهی مردمی از جان گذشته می‌شد نظامی تا بن دندان مسلح گذشته را از پا درآورد. آیا جز با داشتن خدا باوری و مردم باوری ممکن بود وارد جنگی کاملا نابرابر شد و به ظاهر با دست خالی و با راهبرد نه شرقی نه غربی و بدون کمک گرفتن از دو سوی نظام دو قطبی آن زمان به جنگی کاملا نابرابر رفت و در نهایت نیز پیروز و سربلند از آن بیرون آمد؟

وی ادامه داد: آیا اگر جانشین خلف وی حضرت آیت العظمی خامنه‌ای نیز خداباوری و مردم باوری این ابرمرد تاریخ را امتداد نمی‌داد، این امکان وجود داشت که انقلاب اسلامی ایران امروز بتواند با این همه تحریم و تهدید و تخریب، هجمه‌های امنیتی، فرهنگی و سیاسی مقابله کند و امروز به نماد و الگوی مقاومت، ایستادگی و استقلال در برابر نظام استکباری بدل شود؟

دکتر قالیباف گفت: همه ما به اشکالات و ناکامی‌های درونی خود اذعان داریم اما انسان منصف و بااطلاع این نیست که امروز بر تأثیرگذاری انقلاب 40 ساله امام بر نظام جهانی اعتراف نکند، انقلاب امام امروز به نخبگان دنیا نشان داده است و ان‌شاء الله در آینده به مردم دنیا نشان خواهد داد. می‌شود در برابر زورگویی‌های پیدا و پنهان سر خم نکرد و ابتدا ابرقدرت‌ها را از برج عاج به پایین کشید و ناتوان بودن آنها را به همه نشان داد و سپس به همه مردم و به خصوص به آزادگان سراسر جهان که جانشان از جنگ‌طلبی و زورگویی و فساد ابرقدرت‌ها به لب رسیده نشان داد که می‌توان بدون پشتوانه مستکبران و با لگدمال کردن خوی استکباری آنان به شرف و عزت و استقلال و آبرو دست پیدا کرد این درسی است که انقلاب امام در طول 40 سال عرضه کرده و تجربه موفق آن امروز دنیا را تحت تأثیر قرار داده است.

رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: از این رو است که امام خمینی به تعبیر بلند رهبر حکیم انقلاب، معلمِ اوّل عصر جدیداست. عصرجدیدی که انقلاب اسلامی ایران با راهبرد چالش عقَلایی،آن را آغاز کرده است و قواعد حاکم بر نظام ناعادلانۀ جهانی را تحت تاثیر قرار داده است و امروز موفقیتش با  شکست آمریکا در عین‌الاسد و ماجرای نفت کش‌های استقلال برای بخش بیشتری از جامعه‌ی جهانی، الهام بخش می‌شود.

سرویس صحن
رئیس بانک مرکزی درصحن علنی؛
تحریم های تحمیلی۲ سال گذشته بی سابقه و هوشمندانه بود
رئیس بانک مرکزی تاکید کرد: آمریکا از تمام ابزارهای خود برای مختل کردن درآمدهای بین المللی، منافذ بانکی و صادراتی ایران استفاده کرد.
عبدالناصر همتی

عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی در نشست علنی امروز (سه شنبه، 13 خرداد ماه) مجلس شورای اسلامی گفت: در سال 97 شرایط خیلی سختی را داشتیم اما باید گفت سال 98 یکی از سخت ترین سال های بعد از دوران انقلاب اسلامی بود، تحریم های تحمیلی در2 ساله گذشته بی سابقه و هوشمندانه بود.

وی ادامه داد: هوشمندانه از این جهت بود که دولت آمریکا از همه ابزارهای خود استفاده کرد تا ایران را از درآمدهای بین المللی خود محروم کند و تمام منافذ بانکی و صادراتی ایران را مختل کند. این اقدامات در چارچوب هدف فروپاشی اقتصادی کشور و نرسیدن به چهلمین سال انقلاب اسلامی بود.

رئیس بانک مرکزی با بیان اینکه در موقعیتی قرار داریم که دست برتر نسبت به آمریکا را داریم، چرا که اکنون آن ها به چیزی گرفتار هستند که می خواستند ایران درگیر آن شود، اظهار داشت: اقتصاد جدا از روند سیاسی نیست در سال 97 در خوشبینانه ترین حالت نرخ های نجومی برای تورم و ارز پیش بینی می شد که با تدبیر رهبری، ایستادگی مردم و مدیریت مسئولان نرخ های نجومی محقق نشد.

وی با اشاره به آمارهای رشد اقتصادی، گزارش داد: تحریم ها تاثیر بسیاری بر شاخص های رشد اقتصادی داشت به طور مثال ما در سال 97، بالغ بر 107 میلیارد دلار درآمد حاصل از نفت داشتیم که درسال 98 به کمتر از 20 درصد این رقم دست پیدا کردیم.

همتی ادامه داد: واردات در سال 97 بالغ بر 78 میلیارد دلار بود که در سال گذشته 42 میلیارد دلار واردات داشتیم.در عین حال که می دانیم تحریم تاثیر بسیاری بر اقتصاد دارد و می تواند تهدید و شوک تورمی به دنبال داشته باشد آن را فرصتی برای تولید ملی و عدم وابستگی به درآمدهای نفتی می دانیم.

رئیس بانک مرکزی با اشاره به آخرین آمار رشد اقتصادی در سال 98، گفت: پیش از وقوع کرونا در فصل سوم سال 98 شاخص رشد اقتصادی کشور با وجود تمام تحریم ها مثبت ارزیابی شد، در شاخص کشاورزی به رشد 7.2 درصد، در صنعت 7 درصد و در خدمات به 1.2 درصد دست پیدا کردیم و در واقع رشد اقتصادی با درآمد نفتی ما 1.2 درصد مثبت ارزیابی شد.

همتی بیان داشت: براساس همین اسناد مقام معظم رهبری سال 99 را، سال جهش تولید اعلام کرد که البته پس از دوران کرونا با احیای دوباره شرایط این هدف در سال 99 محقق خواهد شد.

وی تاکید کرد: اگر روند رشد اقتصادی ادامه پیدا می کرد و با کرونا روبه رو نمی شدیم خدمات و صنعت مختل نمی شد، به واسطه شیوع کرونا ورود ارز به کشور در اسفندماه به دلیل قطع ارتباط با همسایگان کاهش یافت و شاهد فشار بر روی بازار ارز بودیم البته اشکالات در حال رفع است.

رئیس بانک مرکزی تاکید کرد: با گذشت 2 ماه ونیم از سال 99 و با وجود شرایط سخت توانستیم 4 میلیارد دلار برای واردات کالاهای اساسی، دارو و مواد اولیه کارخانجات با کمک صادرات غیرنفتی فراهم کنیم.

همتی با اشاره به میانگین نرخ ارز در بازار آزاد عنوان کرد: میانگین نرخ ارز در بازار آزاد سال 98، 12 هزار و 900 تومان و در سال 97، 11 هزار تومان بود. با وجود ادامه فشار حداکثری اقتصادی آمریکا بر ایران در سال گذشته 43 میلیارد دلار واردات داشتیم که این به معنای شکست سیاست های آمریکا بود.

وی با بیان اینکه مردم به خصوص طبقه آسیب پذیر فشار بسیار زیادی را متحمل شدند،گفت: کشورهای دوست از جمله کره و عراق به خاطر فشار آمریکا بر بانک هایشان اجازه نداشتند منابع ارزی ایران را در اختیار ما بگذارند، ذخایر ارزی بانک مرکزی خوب و کافی است اما اجازه دسترسی به آن ها را نداریم برای رفع این موضوع در حال مذاکره هستیم تا منابع را در اختیار بگیریم این مسئله در سال 98 وجود نداشت و توانستیم 4.5 میلیارد دلار دارو علاوه بر تولیدات داخلی وارد کشور کنیم امیدواریم این روند بهتر شود.

رئیس بانک مرکزی با تاکید بر اینکه نرخ ارز کلید سیاست های تجارتی است، اظهار داشت: باید تجارت با سیاست های ارزی هماهنگ باشد، تلاطم ارز بر سیستم اقتصادی کشور اثر می گذارد از نمایندگان می خواهیم که به دولت و بانک مرکزی در مسیر تامین منابع ارزی کمک کنند.

همتی با اشاره به شرایط تورمی حاکم بر کشور، گفت: باید رابطه بانک مرکزی و دولت اصلاح شود، نرخ تورم در 5 سال گذشته به طور میانگین 20 درصد و میانگین رشد نقدینگی در طول این 5 سال 25 درصد ارزیابی می شود اما میانگین رشد نقدینگی در سال های گذشته 27 درصد برآورد شد که علت آن را رابطه میان دولت و سیستم بانکی می دانیم.

همتی مطرح کرد: باید دو چیز را اصلاح کنیم یکی در رابطه با دخل و خرج دولت با بانک مرکزی و به درستی هم آقای رئیس جمهور چند روز پیش گفتند که نیاز نداریم دست در جیب بانک مرکزی کنیم اگر دولت به این نتیجه برسد که دست در جیب بانک مرکزی نکند و اگر ما بتوانیم تولید ناترازی بانک ها را اصلاح کنیم مطمئن باشید که ما بر نقدینگی و تورم فائق خواهیم آمد.

وی تاکید کرد: برنامه بانک مرکزی هم همین است یکی از ویژگی های سیاست گذاری جدید پولی و بانک مرکزی این است که در طول سال های گذشته ما به ابزار عملیات بازار باز استفاده نمی کردیم الان سه دهه است که بانک های مرکزی کشورهای مختلف از هدف گذاری تورمی استفاده می کنند اگر قرار است بخواهد بنشینند و تورم اتفاق بیفتد این کاری ندارد.

رئیس کل بانک مرکزی تاکید کرد: ما به این نتیجه رسیدیم که باید تورم را هدف گذاری کنیم و به سمت کاهش تدریجی آن برویم. این اتفاق خواهد افتاد با این عملیات در بازار باز که در بودجه امسال اجازه آن را داشتند و قبلا هم از شورای هماهنگی اقتصادی تائید عملیات بازار باز را گرفته بودیم، بنابراین کسری بودجه دولت نباید منجر به رشد پایه پولی شود.

وی ادامه داد: این تصمیمی است که دولت و بانک مرکزی گرفته است و ما این موضوع را شروع کردیم و اولین مرحله آن 2، 3 روز پیش با حراج اوراق خزانه شروع شد، به نظر من بهترین روش است برای اینکه در شرایطی که دولت مشکل نقدینگی دارد البته تاکید می کنم که نمایندگان و دولت هزینه ها را کنترل کنند. معنا ندارد در کشور هزینه افزایش پیدا کند.

مصمم هستیم عملیات بازار باز را با جدیت دنبال کنیم

رئیس کل بانک مرکزی ادامه داد: باید بتوانیم درآمدها را در مقابل هزینه ها تامین کنیم و در کنار کنترل هزینه باید کنترل استقراض از بانک مرکزی را جدی بگیریم ما امسال مصمم هستیم عملیات بازار باز را با جدیت دنبال کنیم و مصمم هستیم براساس پیش بینی متغیرهای تاثیرگذار و تورمی اگر شرایط همین طور باشد تورم 24 درصد خواهد بود.

همتی مطرح کرد: تورم های بالا بیشتر انتظارات تورمی ایجاد می کند، یک عده ای سودجویی می کنند از این مسیر و می خواهند قیمت کالاهای بادوام و دارایی ها را افزایش دهند. تورم همان 24 درصد است البته هدفگذاری کردیم که آن را کاهش دهیم و از 22 درصد هم در میان مدت پایین تر بیاوریم.

رئیس کل بانک مرکزی تاکید کرد: نکته دوم مسئله بانک هاست، یکی از دلایل تورم در کشور و نقدینگی مسئله شبه پول است.

وی ادامه داد: شبه پول 80 درصد نقدینگی ما را شامل می شود، شبه پول درست نمی شود مگر از طریق سود بانکی و سود بانکی بالا ایجاد نمی شود مگر از ناترازی بانک ها و ناترازی بانک ها ایجاد نمی شود مگر از ضعف بانک مرکزی و تسهیلات تکلیفی که به بانک ها تحمیل می شود.

همتی در ادامه مطرح کرد: وقتی که ما تسهیلات را تحمیل می کنیم دولت مجبور می شود از سیستم بانکی استقراض کند و سیستم بانکی از بانک مرکزی استقراض می کند و اگر کمبود داشت از بازار نرخ های بالاتر سود بگیرد و این قابل دوام نیست.

وی ادامه داد: این همان است که باعث می شود نقدینگی با سرعت رشد خیلی بالایی در کشور اتفاق بیفتد در طول سال گذشته و امسال یکی از مهم ترین کارهایی که انجام دادیم رسیدگی به بانک های ناتراز بوده است.

همتی مطرح کرد: اولا ادغام بانک های وابسته به نیروهای مسلح را در مدت 2 سال گذشته با کار بسیار پیچیده شروع کردیم، 2 تا از بانک ها ادغام شد و بقیه آن ها نیز به تدریج ادغام می شوند، بعضی از بانک ها و موسسات ناتراز بود که با مجوز شورای عالی هماهنگی اقتصادی خیلی از آن ها را تحت سرپرستی گرفتیم.

همتی در ادامه افزود: بعضی از بانک هایی هم که بانک های بزرگی بودند و مشکل ایجاد می کردند و نرخ سود و بهره را در بازار به هم می زدند مدیریت آن ها را از سهامداران آن جدا کردیم و افراد مورد تائید را سرکار گذاشتیم تا بتوانند تراز آن را درست کنند.

همتی خاطرنشان کرد: الان نرخ سود به سمت کاهنده شدن می رود مطمئن باشید از این بابت شبه پول در آینده کمتر رشد خواهد کرد و نقدینگی هم کمتر رشد خواهد کرد ما این کار را ادامه می دهیم و تراز بانک ها را به تدریج بهتر خواهیم کرد.

همتی ادامه داد: یکی از دلایلی که بازار پولی رشد می کرد اضافه برداشت بانک ها از سال گذشته تا الان بود، اضافه برداشت تقریبا نصف شده است و آن مبلغی که باقی مانده برای 2، 3 بانک ناتراز است که به هسته سخت خورده است و آن را تحت مدیریت گرفته ایم.

وی اظهار کرد: بدهی بانک ها به بانک مرکزی نزدیک به 40 درصد در سال گذشته کاهش پیدا کرده است، تمام هدف ما این است که بانک ها را از فشار رشد نقدینگی خلاص کنیم و نقدینگی را در کشور کنترل کنیم.

رئیس کل بانک مرکزی اظهار داشت: برای کنترل بازار ارز در سال های گذشته به طور متوسط سالی 18 میلیارد دلار ارز به بازار تزریق می شد، اما ما در طول 2 سال گذشته یک دلار هم به بازار تزریق نکردیم و حتی یک میلیارد دلار ارز از بازار خرید داشتیم.

وی افزود: کنترل ارز شاکله اصلی کنترل اقتصاد در کشور است و ما برای مدیریت بازار ارز و اصلاح نظام پولی و بانکی اقدامات خوبی انجام دادیم.

همتی ادامه داد: در جهت حمایت از تولید و تسهیلات مولد و به عبارت دیگر هدایت تسهیلات و نقدینگی به سمت تولید، بانک مرکزی برنامه های خوبی را اجرا کرد و در کنار این کنترل نظام بانکی و نظارت بر عملکرد بانک های عامل را هدف قرار داد و نظارت ها را تشدید کردیم.

وی درخصوص برنامه بانک مرکزی برای مبارزه با پولشویی و رانت های ارزی گفت: امروز هیچ شخص و سازمانی نمی تواند بدون هماهنگی با بانک مرکزی مبالغ بزرگ را جابجا کند و سیاست های کنترلی ما در این زمینه ادامه خواهد داشت./

احمد امیرآبادی فراهانی در نشست علنی امروز (سه شنبه 13 خرداد) مجلس شورای اسلامی، گفت: در گزارش شعب درخصوص اعتبارنامه های منتخبین اسامی 3 نفر از همکاران درج شده بود، اما از قلم افتاده و در هنگام قرائت سهواَ اعلام نشده است.

عضو هیات رئیسه مجلس شورای اسلامی ادامه داد: اعتبارنامه محمدحسین فرهنگی از حوزه انتخابیه تبریز، آذرشهر و اسکو، محمدرضا رضایی کوچی از جهرم که به تایید شعبه پنجم رسید، همچنین اعتبارنامه فلاح حسین مالکی از حوزه انتخابیه زاهدان که به تایید شعبه هشتم رسیده است.

دکتر محمدباقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی اعتبارنامه های مذکور را تصویب کرد./

نظرشما
پربازدیدها
آخرین اخبار