کد خبر: ۳۲۱۸۷
تعداد نظرات: ۱ نظر
تاریخ انتشار: ۲۲ دی ۱۳۹۶ - ۱۳:۰۵
مدیر دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران در یادداشتی به علل و عوامل ایجاد ناآرامی‌ها در کشور پرداخته و یک توصیه نیز به نمایندگان مجلس داشته است.

به گزارش آرانیوز، عباس سلیمی نمین تحلیل‌گر مسائل سیاسی طی یادداشتی درباره ناآرامی‌ها اخیر در چند شهر کشور نوشت:

ایران همزمان با وارد شدن به فاز جدیدی در عرصه بین‌الملل، در مناسبات داخلی نیز در آستانه جهشی سیاسی قرار گرفت و آن بالا رفتن ظرفیت‌ کشور برای مواجهه با اعتراض‌های جمعی بود.

این که ساختارها برای مدیریت تجمعات قانونمند در ایرانی با آن سابقه تیره و تاریک در این زمینه مهیا گردد، دستاورد مهم تاریخی برای این مرز و بوم به حساب می‌آید.

نزدیک به یک سال است برخی تجمعات کارگری را در اعتراض به تعطیلی واحدهای تولیدی شاهدیم، همچنین مال‌باختگان برخی مؤسسات مالی و اعتباری تجمعات و تظاهرات مختلفی را برگزار کردند. راهپیمایی این زیان‌دیدگان در برخی خیابان‌های تهران موجب شنیده شدن صدای اعتراضات و ناگزیرشدن مسئولان ذی‌ربط به اقدام شد. هرچند ضعف مدیریتی در این ارتباط با برداشت از صندوق ذخیره ارزی تا حدی رفع و رجوع شد، که آثار منفی آن همچنان باقی است، اما نفس این امر که چنین مسئله خطیری با توسل به اعتراضات قانونمند در مسیر حل‌و‌فصل قرار گرفت را به‌حق می‌بایست مقدمه دستاورد بزرگی می‌پنداشتیم و لذا فهم می‌کردیم که بدخواهان ایران تلاش خواهند داشت در روند شکل‌گیری این توسعه سیاسی آن اخلال کنند.

همزمان با ارائه لایحه بودجه 1397،  شوکی توسط سخنگوی دولت به جامعه وارد شد و آن اعلام سه خبر افزایش پنجاه درصدی قیمت بنزین، قطع یارانه سی میلیون نفر و در نهایت افزایش چشمگیر مالیات‌ها بود.

این اطلاع‌رسانی نسنجیده، اقشار متوسط به پایین جامعه به‌ویژه در شهرهای کوچک که در آن نرخ بیکاری چشمگیرتر است را به‌شدت مضطرب ساخت. همچنین برای اولین بار رندی‌هایی در انتشار ارقام ریز بودجه در زمینه‌هایی خاص صورت گرفت که تحریک‌آمیز بود.

در مقابل نیز برخی منتقدان دولت تصور کردند می‌توانند از چنین فضایی بهره سیاسی خود را بگیرند؛ لذا بر نگرانی‌ها دامن زدند. شکل‌گیری اعتراضات در چنین فضایی طبعاً بهترین شرایط را برای بدخواهان ملت ایران رقم زد تا احساسات را بر تعقل غلبه دهند و بستر رشد سیاسی را بخشکانند، اما خوشبختانه خویشتن‌داری پلیس نه تنها بیگانه بدخواه و عوامل خلقی‌های ضدخلق در داخل را ناکام گذاشت بلکه موجب شد تا اقتداری در مواجهه با سوءاستفاده‌ها به نمایش گذاشته شود که ذیل آن همه سلائق سیاسی بر مشروع بودن اعتراض قانونمند در کشور تأکید ورزند؛ این بدان معنی است که حاکمیت به این توانمندی دست یافته که امنیت تظاهرکنندگان علیه یک عملکرد یا یک تصمیم غلط را در درون خود تضمین کند.

البته این بدان معنی نیست که رفتار طیف‌های سیاسی فعال در کشور در این روند تأثیر تعیین‌کننده‌ای نداشته باشد. همان‌گونه که شاهد بودیم مسائل هفته گذشته به این دلیل به‌سرعت مهار شد که جریانی از طیف‌های سیاسی بازی دوگانه‌ای را دنبال نکرد؛ به عبارت دیگر مطالبه ایفای نقشی در چارچوب قانون و همزمان طغیانگری در برابر قانون را پی نگرفت.

برای تحکیم پایه‌های این گام برجسته در مسیر توسعه سیاسی همه طیف‌های سیاسی می‌بایست متعهد شوند از رفتارهای فرصت‌طلبانه در قبال اعتراضات جمعی اجتناب نمایند. به رسمیت شناختن حق اعتراض مردم به معنی دامن زدن به آن نیست، بلکه همه صاحب‌نظران و مسئولان می‌بایست خود را ملتزم به مقابله با عوامل نارضایتی ببینند و اقناع جامعه و تقویت بنیان‌های معرفتی آن را وظیفه ملی و دینی خود قلمداد کنند؛ از این رو از نمایندگان مجلس شورای اسلامی انتظار می‌رود که ردیف بودجه مصارف شرکت‌های دولتی، مؤسسات انتفاعی وابسته به دولت و بانک‌ها را که نزدیک به دو سوم بودجه سال 97 را به خود اختصاص داده است را موشکافانه مورد تأمل قرار دهند؛ زیرا این بخش از بودجه منشأ بسیاری از بی‌عدالتی‌ها و فسادهاست.

در این بخش می‌توان پاداش‌های نیم میلیارد تومانی برای هیئت‌مدیره‌ها در نظر گرفت، اموال عمومی را به انحصار درآورد و ... برخلاف بودجه عمومی که یک سوم را به خود اختصاص داده است( 425 هزار میلیارد تومان) این بخش که 814 هزار میلیارد تومان را به خود اختصاص داده اگر شفاف‌سازی نشود زمینه‌ساز بسیار کژروی‌ها خواهد شد.

در یک سوم بودجه که اداره همه کشور از قبیل نیروهای مسلح، فرهنگ، آموزش، بهداشت، نهادها، ارگان‌ها و ... حتی دو قوه مقننه و قضائیه را شامل می‌شود کمتر امکان تخلفات کلان وجود دارد، اما در مورد ردیف مصارف شرکت‌های دولتی و بانک‌ها که متأسفانه مشمول نظارت کمتری‌اند به گواه تجربیات پیش روی، تبعیض‌ها و تخلفات کلان می‌تواند رخ نماید، ضمن این که نظارت بیشتر بر سیاست‌های پولی و سیاست‌های وارداتی و صادراتی می‌تواند کمک شایان توجهی به تولید و اشتغال در کشور نماید و زمینه بسیاری از نارضایتی‌های اجتماعی و اقتصادی را از بین ببرد. نباید جاخوش کردن نیروهای فرصت‌طلب و سودجوی طیف‌های سیاسی در هیئت‌های مدیره‌ شرکت‌های دولتی موجب چشم فروبستن نیروهای دلسوز بر این انحراف شود؛ بنابراین ضمن به رسمیت شناختن حق اعتراض در برابر عملکردهای خلاف مصالح ملت می‌بایست تلاش کرد از مبدأ، زمینه‌های انحراف از بین رود.

عباس سلیمی نمین

مدیر دفتر مطالعات و تدوین تاریخ ایران

انتهای پیام/9612
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۱
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
|
Iran, Islamic Republic of
|
۱۰:۵۱ - ۱۳۹۶/۱۲/۱۳
0
0
بنظر ميرسد موضعات مذكور نيازمند عزم جدي با اصلاح قوانين دارد بطوريكه در مادههاي دولت وهزنيه اي ان بايد واقعي وشفاف گردد امكان ندارد كه در صورت متعادل سازي انها مواردي كه همه سال تحت تورم وبي انضباطي مالي در كشور اتفاق ميافتد بوجود ايد در عملكرد بودجه توسط مجلس بواسطه ملاحظه نگري بسياري موارد ديده نميشود ودر اجرا تحت عنوان سكوت وارامش بر جامعه ونگراني از موضوعات كار گري وخياباني عموما موجبات عقب نشيني ميشود كه تبعات ان در اينده بيشتر ميشود ؛نبود استراتژي كار امد براي چندين سال اينده وتعويض زود هنگام برنامه ها ورويكردهها وعدم دنبال نمودن برنامه ها كه پرواضح است بدلايل مختلف واز جمله ساسيتهاي غلطي كه صرفا موجبات توقف وبلكه عقب گرد كشور نه به دورههاي طلاي بهبود بلكه سكون ميباشد وباد اضافه كرد بسياري نهادههايي كه عملا وظايفي در كشور ندارند وصرفا وجود انها موجبات تحميل هزينه اي است كه قطعا ميتواند در جاي مناسب خود هزينه ضمن اينكه بجهت موازي كاري وعدم مسئوليت پذيري هريك از همان نهاد هها وسازمانها موجبات تحميل وخسران به جامعه ونهايتا مردم ميباشد طرح عناويني مانند حباب قيمت ؛ گرفتن تعداد محدودي نفرات بواسطه سودا گري واختلاس و..وتكرار دوباره ان نشانه نا كار امد بودن قانون ؛ عدم اقتدا ر در برخورد ؛ وتصميمات كليشه اي زود گذر ونهايتا خلق نظام سرمايه داري كه مخلوق ان نيز خود نظام بوده وعملا موجبات فقط اعلان بصورت موقت شده چرا كه بايد پذيرفت اقتدار امروز در سمرايه وپول ميباشد واگر تداوم باز داشت ها انجام گيرد عملا بواسطه همين قدرت موجبات فلج كردن دولت نيز ميشوند لذا ست كه در كشور هيچ سياستي كه مبين يك بازه زماني بمنظور ترسيم سيماي ثابت حداقل چندين ساله باشد بهيچ وجه وجود ندارد واين موجبات نگراني از اينده بخصوص بر اقشارمياني و پايين جامعه است
نظرشما
پربازدیدها
آخرین اخبار